RATATOUILLE Z PIECZARKAMI I POLĘDWICZKAMI Z KURCZAKA/DUKAN

Składniki (4 osoby): 400 g polędwiczek z kurczaka,
1 średnia zielona cukinia,
1 średni bakłażan,
1 podłużna słodka czerwona papryka,
1 żółta papryka,
500 g pieczarek,
1 puszka krojonych pomidorów (400 g),
700 g passaty pomidorowej,
1 czerwona cebula,
1 szalotka,
10 cm białej części pora,
6 ząbków czosnku,
6 łyżek oleju z chili,
1 i 1/3 łyżki mieszanki przypraw,
1 łyżka suszonego tymianku,
1 łyżka suszonej bazylii,
sól morska, świeży pieprz

Mieszanka przypraw: 5 g czarnuszki,
1 łyżka granulowanej cebuli,
1 łyżka granulowanego czosnku,
1 łyżka wędzonej papryki,
1 łyżka curry,
1 łyżka erytrytolu,
1 łyżka soli morskiej

Czarnuszkę rozdrabniamy w moździerzu i łączymy z pozostałymi składnikami mieszanki przypraw. Oczyszczone polędwiczki obtaczamy w suchej marynacie i odstawiamy na bok. Bakłażana kroimy w 1-centymetrowe paski i oprószamy porządnie solą z każdej strony. Odstawiamy na bok na około 30 minut. Czekamy aż puści wodę, którą odlewamy. W ten sam sposób kroimy cukinię, papryki kroimy w paski. Na patelni na 3 łyżkach rozgrzanego oleju podsmażamy kolejno: cebulę i szalotkę pokrojone w kostkę, posiekany czosnek, plasterki pora, plastry cukinii, papryki i bakłażana. W osobnym garnku podsmażamy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Gdy puszczą wodę, solimy. Przekładamy do całości. Następnie dodajemy pomidory, passatę, przyprawy i zagotowujemy. Do garnka przekładamy polędwiczki i dusimy 10 minut pod pokrywką, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *