Składniki (blacha o wymiarach 20 x 30 cm): 1 kg gruszek ,
2 opakowania budyniu waniliowego,
500 ml mleka 2%,
250 g miękkiego masła,
200 g cukru,
320 g mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka,
masło do posmarowania blachy,
bułka tarta do posypania blachy,
listki mięty do dekoracji
Beza: 5 białek jajek,
200 g cukru pudru,
20 g mąki ziemniaczanej
Połowę ilości mleka odlewamy i mieszamy z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotowujemy i za pomocą rózgi łączymy z rozrobionym budyniem. Mieszamy intensywnie przez około 4 minuty aż zgęstnieje i masa będzie jednolita. Odstawiamy na bok. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do miski. Również przy pomocy miksera masło ucieramy z cukrem i dodajemy żółtka. Gdy składniki się połączą, dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Do masy przekładamy ubite białka i delikatnie mieszamy. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki. Wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blachę wypełniamy ciastem. Na masę wylewamy budyń i układamy na nim kawałki gruszek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na 40 minut. W tym czasie białka ubijamy na sztywno za pomocą miksera. Piana powinna być sztywna i wtedy stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy kolejne 2 minuty. Przekładamy na wierzch ciasta tworząc „poszarpaną” górę. Całość wkładamy do piekarnika jeszcze na 30 minut. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
Najnowsze komentarze