PIECZONE ZIEMNIAKI HASSELBACK Z SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki (1 osoba): 300 g ziemniaków,
1 główka czosnku,
100 g sera pleśniowego,
3 łyżki oliwy,
1 łyżeczka suszonego oregano,
½ łyżeczki płatków chili,
½ łyżeczki wędzonej papryki,
sól morska, świeży pieprz

Ziemniaki obieramy i nacinamy na ¾ głębokości. Główkę czosnku przekrawamy w pół. Ziemniaki i czosnek układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą, oprószamy przyprawami I obficie solimy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C (góra, dół). Ziemniaki układamy nacięciami do dołu i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 30 minut. Ser pleśniowy wkładamy do osobnego naczynia i dokładamy na ostatnie 10 minut pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *