SZAFRANOWA FOCACCIA Z SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ I WARZYWAMI

Składniki (foremka o wymiarach 23 x 33 cm): 350 g przesianej mąki pszennej,
25 g świeżych drożdży,
250 ml ciepłej wody,
1 łyżka oliwy + do posmarowania blachy,
1 łyżeczka szafranu,
1 łyżeczka soli morskiej

Dodatki: 12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
łodygi selera naciowego,
gałązki szczypioru,
gałązki natki pietruszki,
suszone pomidory,
ugotowany bób,
zielone oliwki,
ostre papryczki,
płatki chabru,
świeży pieprz

Mąkę, sól, szafran, pokruszone drożdże oraz wodę wkładamy do miski i mieszamy za pomocą miksera planetarnego. Gdy składniki się połączą, wlewamy oliwę i ponownie mieszamy. Blat oprószamy mąką i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do wysmarowanej oliwą blachy, rozciągamy po całej powierzchni, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie, w dowolny sposób w ciasto delikatnie wciskamy przygotowane dodatki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) na 20 minut. Odstawiamy do temperatury pokojowej, aby wystygła. Podajemy z oliwą oraz solą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *