PIECZONA DORADA Z BOBEM I DODATKAMI

Składniki (2 osoby): 2 średnie świeże dorady (każda 330 g),
sok z 1 limonki + 2 ćwiartki do podania
1 cytryna,
5 ząbków czosnku,
4 gałązki rozmarynu,
oliwa extra vergine do skropienia,
sól morska, świeży pieprz

Dodatki: 200 g ryżu jaśminowego,
300 g bobu,
200 g groszku cukrowego,
2 młode marchewki,
1 biała cebula,
2 garści roszponki,
100 g mini pomidorków,
2 pomidorki koktajlowe,
½ pęczka koperku,
3 łyżki oliwy extra vergine,
1 łyżka oliwy z dodatkiem chili,
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka cukru,
sól morska, świeży pieprz

Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy. Ryby oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę z dwóch stron. Polewamy sokiem z limonki, obsypujemy przyprawami, do środka wkładamy gałązki świeżego rozmarynu, plastry cytryny, ząbki czosnku i garść bobu. Do pyszczków wkładamy pomidorki koktajlowe z szypułkami. Przed włożeniem do piekarnika polewamy oliwą extra vergine. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni góra dół na 25-30 minut. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kokosowego. Groszek również gotujemy z dodatkiem soli i cukru, aby nie stracił koloru. Marchewki kroimy obieraczką do julienne, cebulę kroimy w kostkę, koperek siekamy. Na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła podsmażamy cebulę, marchewki, bób oraz groszek cukrowy. Na koniec dodajemy ryż i koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerze z dodatkiem roszponki i mini pomidorków skropionych ostra oliwą. Oprószamy świeżym pieprzem i podajemy z ćwiartkami limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *