Składniki (2 osoby): 1 duża zielona cukinia,
500 g bobu,
½ pęczka bazylii,
1 garść mięty czekoladowej,
1 garść mięty marokańskiej,
kilka listków tymianku cytrynowego,
sok z 1 limonki + 4 ćwiartki do podania,
2 łyżki oliwy extra vergine,
2 ząbki czosnku,
1 łodyga szczypioru z cebulką dymką,
1/3 żółtej i 1/3 czerwonej papryczki chili,
1/3 pęczka koperku,
sól morska, świeży pieprz
Cukinię tniemy obieraczką do julienne. Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany czosnek, chili, dymkę, dodajemy cukinię oraz bób. Dolewamy sok z limonki. Na sam koniec dokładamy posiekane zioła i doprawiamy do smaku.
Najnowsze komentarze