Składniki (9 placków): 9 plastrów wędzonego węgorza,
200 g gęstej śmietany 12%,
1,5 pęczka koperku,
smalec do smażenia,
Masa: ½ kg ziemniaków,
1 biała cebula,
3 ząbki czosnku,
1 jajko,
2 łyżki mąki pszennej,
sól morska
Obrane ziemniaki i czosnek ścieramy na tarce na małych oczkach. Czekamy około 15 minut, odciskamy sok. Cebulę ścieramy na większych i mieszamy z pozostałymi składnikami masy. Smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Nakładamy po 1 łyżeczce śmietany a na wierzch kładziemy po plastrze wędzonego węgorza. Posypujemy koprem i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze