Składniki (2osoby): 250 g bobu,
8 zielonych szparagów,
50 g roszponki,
4 plastry sera halloumi z papryczkami chili (100 g),
oliwa extra vergine,
1 garść świeżych ziół (mięta czekoladowa, mięta marokańska, oregano, tymianek cytrynowy),
płatki nagietka,
sól morska, świeży pieprz
Dressing: 1 garść świeżych ziół (mięta czekoladowa, mięta marokańska, oregano, tymianek cytrynowy),
4 łyżki oliwy extra vergine,
sok z ½ cytryny,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka miodu,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki dressingu łączymy za pomocą blendera i wkładamy do lodówki. Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce i kroimy w mniejsze części. Plastry sera skrapiamy oliwą i grillujemy na dobrze rozgrzanej płycie z dwóch stron. Wszystkie składniki sałaty układamy na talerzu, na sam koniec polewamy dressingiem.
Najnowsze komentarze