HUMMUS BAZYLIOWY

Składniki (dla 4 osób): 1 szklanka sezamu,
200 g ciecierzycy,
1 pęczek bazylii,
3 ząbki czosnku,
sok z 1 cytryny,
3 łyżki oliwy z oliwek,
½ szklanki zimnej wody,
2 spore szczypty soli,
słodka czerwona papryka + oliwa do dekoracji

Ciecierzycę namaczamy w proporcjach 1 do 3 w zimnej wodzie i zostawiamy na noc. W trakcie namaczania wymieniamy wodę 3 razy a w wodzie z trzeciej wymiany gotujemy ciecierzycę przez 45 minut. W trakcie gotowania na suchej patelni prażymy ziarna sezamu na złoty kolor a następnie miksujemy przez ponad 10 minut aż zacznie być oleisty. Tak gotową pastę tahini łączymy ze wszystkimi składnikami pasty i blendujemy na gładką masę. Wykładamy na talerz, polewamy oliwą i posypujemy słodką papryką. Podajemy z pieczywem lub świeżymi warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *