Składniki (3 osoby): 250 g makaronu fischietti (z dodatkiem czarnej marchwi, szpinaku, papryki chili i kurkumy),
2 piersi z kurczaka (każda po 200 g),
10 sztuk suszonych pomidorów,
2 papryki jalapeno,
135 g startego parmezanu,
2 łyżki oliwy,
listki bazylii do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz
Pesto bazyliowe: 1 pęczek bazylii,
6 ząbków czosnku,
65 g startego parmezanu,
1 garść uprażonych orzeszków ziemnych (niesolonych),
15 łyżek oliwy extra vergine,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki pesto łączymy ze sobą za pomocą blendera. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Oczyszczonego kurczaka kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pesto i odcedzony oraz gorący makaron. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze, dodajemy suszone pomidory oraz plasterki papryczek jalapeno. Posypujemy startym parmezanem. Dekorujemy listkami bazylii i oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze