Składniki (30 sztuk):
Farsz: 150 g kaszy gryczanej,
200 g serka śmietankowego do smarowania,
1 duża cebula,
5 ząbków czosnku,
5 dag masła,
sól morska, świeży pieprz
Ciasto: 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej,
1 żółtko,
1 łyżka oleju,
¾ szklanki ciepłej wody,
2 szczypty soli
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła przez 20 minut i odcedzamy. Do farszu dodajemy posiekaną i podsmażoną na maśle cebulkę i czosnek oraz serek śmietankowy. Doprawiamy do smaku. Mąkę, żółtko, olej i sól łączymy i na koniec dodajemy wodę. Jeśli ciasto będzie się kleiło podsypujemy mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka, do środka wkładamy po łyżeczce farszu i formujemy pierogi. Obgotowujemy je kilka minut we wrzątku z dodatkiem soli do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Najnowsze komentarze