Składniki (1,5 l): 12 cytryn,
500 ml spirytusu 95%,
200 ml wódki 40%,
1 szklanka brązowego cukru,
1 szklanka wody
6 cytryn dokładnie myjemy, sparzamy i obieramy (najlepiej użyć obieraczki, aby obrać jak najmniej białej gorzkiej skórki). Drobno kroimy, wkładamy do słoika i zalewamy wódką. Skórki trzymamy w słoiku 3 dni, ale kilka razy dziennie nim potrząsamy. Równocześnie gotujemy wodę z cukrem i studzimy. Wyciskamy sok z cytryn. Syrop cukrowy, sok z cytryn oraz spirytus mieszamy w drugim słoiku. Również zamykamy i odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie wódkę bez skórek przelewamy do drugiego słoika i również zamknięty odstawiamy na 2 dni. Po 5 dniach przecedzamy przez gazę (parę warstw) i rozlewamy do butelek. Chowamy w chłodne, ciemne miejsce na 1 tydzień.
Najnowsze komentarze