PIECZONE KOTLETY Z INDYKA Z AMARANTUSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 

Składniki (5 szt.): 500 g mięsa mielonego z indyka,
½ szklanki amarantusa,
12 suszonych pomidorów,
2 łyżki płatków owsianych,
1 jajko,
½ pęczka bazylii,
1,5 łyżki suszonej szalotki,
1 łyżeczka przyprawy toksańskiej,
sól morska, świeży pieprz

Ziarna amarantusa zalewamy wrzątkiem z dodatkiem szczypty soli morskiej w stosunku 1:3. Gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy, odstawiamy na bok aż wystygnie. Suszone pomidory kroimy w paski i łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy kotlety i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *