Składniki (5 szt.): 500 g mięsa mielonego z indyka,
½ szklanki amarantusa,
12 suszonych pomidorów,
2 łyżki płatków owsianych,
1 jajko,
½ pęczka bazylii,
1,5 łyżki suszonej szalotki,
1 łyżeczka przyprawy toksańskiej,
sól morska, świeży pieprz
½ szklanki amarantusa,
12 suszonych pomidorów,
2 łyżki płatków owsianych,
1 jajko,
½ pęczka bazylii,
1,5 łyżki suszonej szalotki,
1 łyżeczka przyprawy toksańskiej,
sól morska, świeży pieprz
Ziarna amarantusa zalewamy wrzątkiem z dodatkiem szczypty soli morskiej w stosunku 1:3. Gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy, odstawiamy na bok aż wystygnie. Suszone pomidory kroimy w paski i łączymy z pozostałymi składnikami. Formujemy kotlety i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Najnowsze komentarze