Składniki (około 100 sztuk): 640 g przesianej mąki pszennej,
200 g cukru,
300 g masła,
6 płaskich łyżeczek cynamonu,
6 czubatych łyżek płynnego miodu,
4 szczypty soli,
Lukier jagodowy: 3 białka,
400 g cukru pudru,
1 łyżka cukru,
65 g mrożonych jagód,
sok z 1 cytryny
gwiazdki do dekoracji
Masło z cukrem miksujemy, dodajemy przyprawy, miód i mąkę. Całość delikatnie rozrabiamy, pakujemy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu oprószamy blat mąką, ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy pierniki. Układamy je na blasze na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra, dół) na około 10 minut. Następnego dnia przygotowujemy lukier. Jagody przesypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie studzimy i dokładnie miksujemy. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, stopniowo dodajemy jagody. Na koniec dolewamy sok z cytryny i gdy masa zmieni kolor z niebieskiej na liliową kończymy ubijanie. Powinna być jednolita i błyszcząca. Rozprowadzamy lukier na wierzchu pierników i przyklejamy do nich dekoracje. Odkładamy na 2-3 dni w miejsce w temperaturze pokojowej aż lukier zastygnie (w zależności od grubości).
Najnowsze komentarze