KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

Składniki (2 osoby): 1 pęczek białych szparagów 500 g),
1 ziemniak (115 g),
1 biała cebula,
2 ząbki czosnku,
750 ml bulionu warzywnego,
45 g masła,
1 szczypta gałki muszkatołowej,
2 szczypty curry,
sól morska, świeży pieprz

Dodatkowo: 2 plasterki szynki suszonej dojrzewającej,
2 łyżeczki śmietany 12%

Od szparagów odcinamy zdrewniałe końce i obieramy je z włókiem. Dwa zostawiamy w całości do dekoracji a resztę kroimy na mniejsze części. W garnku na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, ziemniaka, szparagi (również te niepokrojone) oraz posiekany czosnek przez około 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Za pomocą blendera łączymy zupę w gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szparagi zachowane w całości owijamy szynką i wkładamy do zupy. Podajemy z odrobiną śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *