TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Z SUSZONYMI POMIDORAMI, CZARNYMI OLIWKAMI I OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM

Składniki (1-2 osoby): 200 g polędwicy wołowej,
7 sztuk suszonych pomidorów z domieszką kaparów,
7 czarnych oliwek,
1 ogórek małosolny,
3 podgrzybki marynowane,
1 łyżeczka kaparów,
1/4 dużej szalotki,
1/2 dużej czerwonej cebuli,
2 cm pora,
1 żółtko,
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów,
1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
3 krople zagęszczonego sosu sojowego,
1 łyżeczka sosu majonezowo-musztardowego,
sól morska, świeży pieprz

Oczyszczone mięso mielimy w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajemy olej z suszonych pomidorów, sos sojowy, żółtko, po 1/2 pokrojonej w piórka szalotki i pora oraz posiekanej czerwonej cebuli. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy mięso do momentu aż będzie napowietrzone i sprężyste. Dzielimy na 3 części i za pomocą obręczy przekładamy na talerz. Podgrzybki i oliwki kroimy w paski, ogórka w kostkę. Suszone pomidory oraz kapary wyjęte z oleju również mielimy w maszynce i wraz z pozostałymi dodatkami układamy wokół mięsa. Całość dekorujemy sosem sojowym, musztardowym i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *