Składniki (3 osoby): 420 g dzikiego łososia pacyficznego,
3 ząbki czosnku,
½ łyżeczki soli morskiej,
5 ziarenek pieprzu,
1 łyżka majeranku
Kapusta: 800 g kapusty kiszonej,
2 szalotki,
5 ząbków czosnku,
skórka otarta z 1 cytryny,
1 limonka,
300 g masła,
7 łyżek oleju rzepakowego,
3 łyżki wazowe bulionu warzywnego,
4 ziela angielskie,
5 liści laurowych,
1 łyżka majeranku,
natka pietruszki do dekoracji,
świeży pieprz
Łososia oczyszczamy, osuszamy, kroimy na mniejsze części. W moździerzu rozdrabniamy czosnek z solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie smarujemy rybę ze strony mięsa i odkładamy na bok na 30 minut. Do garnka wlewamy olej i dokładamy masło. Gdy będą rozgrzane dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, skórkę otartą z cytryny i mieszamy. Po 3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę i posiekany czosnek. Smażymy do momentu aż się zeszklą. Następnie dodajemy kiszoną kapustę i gdy delikatnie zrobi się miękka całość zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dusimy około 30 minut pod pokrywką co jakiś czas mieszając. Kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego a na wierzchu układamy kawałki zamarynowanego łososia skórą do góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół (termoobieg) przez 20 minut. Gorące danie wykładamy na talerz, dekorujemy skórką z cytryny, natką pietruszki i podajemy z ćwiartkami limonki.
Najnowsze komentarze