SERNIK WANILIOWY Z MASĄ KRÓWKOWĄ

Składniki (tortownica 25 cm): 1 kg twarogu sernikowego,
200 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
5 jajek,
150 ml śmietanki kremówki 30%,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka masła do posmarowania formy

Masa krówkowa: 300 g krówek,
4 łyżki masła,
2 garści migdałów,
1 płaska łyżeczka soli morskiej,
listki mięty do dekoracji

Za pomocą miksera łączymy kolejno: twaróg, cukier i przesianą mąkę. Gdy składniki się połączą kolejno wbijamy jajka, następnie wlewamy śmietankę i wsypujemy cukier waniliowy. Miksujemy jeszcze 3 minuty aż masa będzie gładka. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Do tak naszykowanej tortownicy wlewamy masę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (góra i dół) na 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 15 minut. Upieczony sernik studzimy i wkładamy na noc do lodówki. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy pokruszone krówki i sól. Jak najszybciej wylewamy masę na sernik i rozprowadzamy tworząc jak najcieńszą warstwę. Dekorujemy pokruszonymi migdałami, grudkami soli i listkami mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *