MAZUREK Z ORZECHOWĄ MASĄ KRÓWKOWĄ

Składniki (blacha o wymiarach 26 x 17 cm): 400 g gotowej orzechowej masy krówkowej,
suszona żurawina,
pestki dyni,
masło do posmarowania formy

Spód:180 g masła,
2 żółtka,
250 g przesianej mąki pszennej,
100 g cukru pudru,
2 szczypty soli morskiej

Wszystkie składniki spodu łączymy ze sobą za pomocą miksera planetarnego. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na kształt blachy. Formę obkładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem (również po bokach). Równomiernie wypełniamy ciastem foremkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) na 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką czy nie jest mokre w środku. Masę krówkową podgrzewamy w rondelku do całkowitego rozpuszczenia i smarujemy nią blat. Dekorujemy suszoną żurawiną i pestkami dyni na kształt kwiatów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *