Składniki (4 osoby): 1 kaczka Pekin (2 kg),
700 g młodych ziemniaków,
3 jabłka,
2 pomarańcze,
1 czubata łyżka miodu,
75 g świeżego rozmarynu,
30 g świeżego koperku,
sól morska
Marynata: 1 główka czosnku,
3 łyżki oliwy,
sok z 1 cytryny,
1 łyżka suszonego tymianku,
1 łyżka suszonego majeranku,
sól morska, świeży pieprz
Kaczkę oczyszczamy z piór i szyi, myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki marynaty łączymy za pomocą blendera. Powstałą marynatą dokładnie nacieramy kaczkę z każdej strony, również w środku. Do środka wkładamy pokrojone w ćwiartki owoce (tyle ile się zmieści). Resztę układamy wokół mięsa w żaroodpornym naczyniu. Kaczkę obkładamy również gałązkami świeżego rozmarynu. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 dobę. Po tym czasie mięso przekładamy brzuchem do dołu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (góra, dół, termoobieg) na 1 godzinę. Następnie odwracamy pieczeń na drugą stronę i pieczemy kolejną godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia wierzch smarujemy miodem. W trakcie pieczenia gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Odparowujemy, polewamy kilkoma łyżkami wytopionego z kaczki tłuszczu i obsypujemy posiekanym koperkiem. Dokładamy do naczynia.
Najnowsze komentarze