RAMEN Z KREWETKAMI, KIMCHI I MAKARONEM SOBA

Składniki (4 osoby): 20 krewetek Black Tiger,
200 g makaronu soba,
480 g kimchi (marynowanej kiszonej kapusty pekińskiej z chili i olejem z zielonej cebuli),
2 małe marchewki,
4 ząbki czosnku,
4 cebulki dymki,
2 czerwone papryczki chili,
12 cm świeżego imbiru,
8 łyżek oleju sezamowego,
1600 ml pikantnego bulionu warzywnego,
2 pęczki kolendry,
1 limonka,
sól morska, świeży pieprz

Nitamago (marynowane jajka do ramenu): 2 jajka klasy L,
50 ml sosu sojowego,
1 łyżka octu ryżowego,
1 łyżeczka brązowego cukru,
100 ml wody,
2 cm imbiru,
1 ząbek czosnku

Jajka gotujemy na półtwardo, przez około 6 minut od momentu zagotowania wody. Następnie studzimy je w zimnej wodzie i obieramy. Imbir i czosnek obieramy. Czosnek zgniatamy nożem a imbir kroimy na plasterki. Wszystkie składniki marynaty wkładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Do wystudzonej, na 24 godziny wkładamy jajka i chowamy do lodówki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu i odcedzamy. Krewetki oczyszczamy, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi dymkami i papryczkami chili. Obsmażamy na oleju sezamowym po 2 minuty z każdej strony. Na talerzach układamy makaron, krewetki, pocięte obieraczką do julienne marchewki, odsączone kimchi, posiekany szczypiorek, listki kolendry, ćwiartki limonki i papryczki. Dokładamy wyjęte z zalewy i przekrojone w pół jajka. Całość zalewamy gorącym bulionem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *