NALEŚNIKI BAZYLIOWE Z SOSEM BOLOŃSKIM

Składniki (foremka o wymiarach 15 x 25 cm):

Naleśniki bazyliowe: 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej,
1 szklanka mleka 3,2%,
¾ szklanki wody niegazowanej,
2 jajka,
3 łyżki oleju,
1 pęczek świeżej bazylii,
2 szczypty soli

Sos boloński: 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
4 gałązki selera naciowego,
1 marchew,
2 czerwone cebule,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy,
250 ml pikantnego bulionu warzywnego,
1 puszka (400 g) pomidorów krojonych w puszce,
200 g koncentratu pomidorowego,
1 łyżka suszonego oregano,
1 łyżka suszonej bazylii,
sól morska, świeży pieprz

Dodatkowo: 50 g sera Radamer,
50 g Grana Padano

Wszystkie składniki masy na naleśniki łączymy ze sobą za pomocą blendera. Na rozgrzanej patelni o średnicy 24 cm, smażymy 9 naleśników. Odstawiamy na bok. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i posiekany czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w paski łodygi selera naciowego oraz startą na grubych oczkach tarki marchew. Obsmażamy a następnie dodajemy boczek i czekamy aż tłuszcz się wytopi. W następnej kolejności dodajemy mięso mielone, a gdy zbrązowieje dokładamy sos pomidorowy, koncentrat, bulion i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu pod przykrywką przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Na środku każdego naleśnika kładziemy po około 2 łyżki sosu bolońskiego i zawijamy w kieszonkę. Kieszonkami wypełniamy równomiernie foremkę (nie ma potrzeby smarowania formy masłem). Wierzch posypujemy startymi 2 rodzajami sera. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół, termoobieg) na około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *