CIASTO CYTRYNOWE

Składniki (foremka 26 x 17 cm, 12 kawałków): masło do posmarowania formy,
bułka tarta do obsypania formy,
cukier puder do dekoracji,
plasterki cytryny do dekoracji + 1 skórka otarta

Masa na ciasto: 200 g przesianej mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła,
4 jajka,
240 g białego cukru,
sok z 2 cytryn

W rondelku rozpuszczamy masło i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i dolewamy sok z cytryn. Następnie dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dolewamy roztopione masło. Gdy masa będzie idealnie gładka, przelewamy ją do posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na około 40 minut. Po tym czasie zostawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Kroimy na kawałki, dekorujemy plastrami cytryny, skórką otartą i cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *