SMAŻONA PIERŚ Z KACZKI

Składniki (2-4 osoby): 2 filety z piersi kaczki ze skórą (każdy po 250 g),
pomidorki cherry do dekoracji,
natka pietruszki do dekoracji,
świeży pieprz
Marynata: 1 pęczek natki pietruszki,
3 ząbki czosnku,
10 łyżek oleju,
1 łyżeczka soli morskiej, świeży pieprz

Wszystkie składniki marynaty łączymy za pomocą blendera. Oczyszczone i osuszone piersi kaczki przekładamy na deskę. Skórę nacinamy w kratkę. Mięso przekładamy do marynaty i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy piersi z chłodnego miejsca godzinę przed obróbką termiczną. Mocno rozgrzewamy patelnię i przekładamy piersi skórą do dołu wraz z marynatą. Smażymy 10 minut i odwracamy na kolejne 6 minut. W trakcie smażenia podlewamy mięso powstałym sosem. Gdy ostygnie, wkładamy do lodówki na kilka godzin i kroimy w plasterki. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *