ZAWIJAŃCE Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I PUREE Z DYNI HOKKAIDO

Składniki (4 sztuki): 1 ciasto francuskie (275 g),
5 plasterków szynki parmeńskiej,
2 garście startego sera mozzarella,
1 jajko,
1 łyżka białego sezamu

Puree z dyni: 1/2 dyni hokkaido (600 g),
1/2 główki czosnku,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1/2 łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Dynie myjemy, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. Następnie czosnek obieramy i za pomocą blendera miksujemy z dynią na gładką masę. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Za pomocą pędzelka całość smarujemy puree z dyni. Połowę ciasta posypujemy serem i układamy na nim plastry szynki. Ciasto składamy na pół a wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dzielimy na 4 paski i zwijamy tworząc spirale. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C (góra, dół) na 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *