FOCACCIA Z GRZYBAMI

Składniki (blacha o wymiarach 20 x 30 cm): 20 małych podgrzybków,
50 g grana padano,
50 g masła + do posmarowania formy,
sól morska

Masa: 18 g świeżych drożdży,
3 szklanki przesianej mąki pszennej,
1,5 szklanki ciepłej wody,
2 łyżki przyprawy „Mediterranean”,
1 łyżka mieszanki przypraw z Madery (papryka, kolendra, musztarda, cumin, laur, szafran, kurkuma, goździk, sól, pieprz),
1 płaska łyżeczka soli morskiej

Dekoracja: suszona bazylia,
gałązki świeżego rozmarynu,
suszone płatki nagietka,
płatki chili,
sól kamienna, świeży pieprz

oliwa

Drożdże w temperaturze pokojowej łączymy ze pozostałymi składnikami masy za pomocą rózgi. Nakrywamy ściereczką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 60 stopni C (góra, dół) na 1,5 godziny. Podgrzybki smażymy na rozgrzanym maśle, pod koniec solimy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Rozkładamy równo masę i delikatnie wciskamy wszystkie ulubione składniki. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podajemy z oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *