Składniki (2 sztuki): 2 piersi z kurczaka (każda po 200 g),
100 g wędzonego boczku w plasterkach,
500 g pieczarek,
3 łyżki oleju,
listki bazylii,
listki szczawiu,
sól morska, świeży pieprz
Puree z kalafiora: 1 kalafior (1300 g),
160 g masła,
300 ml mleka 2%,
100 ml śmietanki 30%,
sól morska, świeży pieprz
Kalafiora rozdzielamy na różyczki i dusimy na maśle. Gdy zmięknie, dodajemy mleko, śmietankę i dusimy do momentu aż prawie całkowicie się rozpadnie a płyn zredukuje. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Po przestudzeniu blendujemy na gładką masę. Oczyszczone pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Smażymy na rozgrzanym oleju a gdy puszczą wodę, solimy. Piersi z kurczaka rozkrawamy w pół, lecz nie do końca (można delikatnie rozbić tłuczkiem). Doprawiamy solą, pieprzem i układamy na nich pieczarkowy farsz. Zawijamy roladki i spinamy wykałaczkami. Owijamy plastrami boczku i wyjmujemy wykałaczki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 40 minut. Po wyjęciu odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło i kroimy w plastry. Układamy na gorącym puree z kalafiora. Dekorujemy listkami bazylii i szczawiu. Oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze