HUMMUS Z SALSĄ POMIDOROWĄ

Składniki (3 osoby): 400 g ugotowanej ciecierzycy + 5 łyżek wody z gotowania,
2 czubate łyżki masła orzechowego,
2 ząbki czosnku,
sok z 1 cytryny,
2 łyżki oleju sezamowego,
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
sól morska, świeży pieprz

Salsa pomidorowa: 3 pomidory,
1 czubata łyżeczka kaparów,
12 czarnych oliwek i 8 zielonych,
1 mała czerwona cebula,
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
1 marynowana papryka jalapeno,
2 łyżki oliwy extra vergine,
sok z 1 limonki,
sól morska, świeży pieprz

Dodatki: 3 łyżki oleju sezamowego,
listki bazylii,
listki pietruszki ozdobnej,
kilka ziaren ciecierzycy,
1 ząbek czosnku,
świeży pieprz

Wszystkie składniki masy łączymy ze sobą za pomocą blendera. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Pomidory, paprykę jalapeno i oliwki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z pozostałymi składnikami salsy i chłodzimy. Na dużym talerzu rozprowadzamy hummus i polewamy go olejem sezamowym. Na wierzchu rozprowadzamy salsę. Dekorujemy ziarnami ciecierzycy, pokrojonym w paski czosnkiem, listkami ziół i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *