Składniki (blacha o wymiarach 20 x 30 cm): 150 g mlecznej czekolady,
150 g masła + do posmarowania blachy,
3 jajka,
150 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
200 g przesianej mąki pszennej,
2 szczypty soli
Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady,
100 g masła
Dekoracja: pralinki Lindor, czekoladki Tiramisu, Malaga, Tiki Taki, Michałki białe, Michałki klasyczne, Bajeczne, Pierroty, Kokoski, Jeżyki coolki, ciastka Oreo, chałwa sezamowa
W rondelku rozpuszczamy masło z kostkami czekolady. Za pomocą miksera ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym a następnie partiami dolewamy masę czekoladową. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, przelewamy je do wysmarowanej masłem foremki. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 160 stopni C (góra, dół). Po wyjęciu odstawiamy do temperatury pokojowej, aby przestygło. Masło rozpuszczamy z czekoladą i równomiernie polewamy ciasto. Póki czekolada nie zastygnie, układamy na niej cukierki, pralinki i ciastka. Posypujemy startą na tarce chałwą.
Najnowsze komentarze