MŁODA KAPUSTA Z BOCZKIEM I KOPERKIEM

Składniki (6-8 osób): 1 główka młodej kapusty (1 kg),
460 g wędzonego boczku w kawałku,
2 duże białe cebule,
7 ząbków czosnku,
1 pęczek koperku,
sok z 1 cytryny,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
1 czubata łyżeczka brązowego cukru,
sól morska, świeży pieprz

Kapustę kroimy w cienkie paski i wkładamy do dużego garnka. Wlewamy wodę do jej poziomu i dokładamy cukier, sól oraz pieprz. Gotujemy około 20 minut, co chwilę mieszająci pod koniec dodajemy sok z cytryny. W międzyczasie na suchej patelni podsmażamy pokrojony w paski boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do zeszklonej cebuli z boczkiem dodajemy łyżkę masła i przesianą mąkę. Wlewamy partiami 5 łyżek wody z kapusty. Mieszamy aż konsystencja będzie jednolita i dolewamy do całości. Gotujemy kolejne 10 minut, doprawiamy jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodajemy posiekany koperek i wykładamy na talerze. Podajemy jako samodzielne danie bądź dodatek do obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *