SPAGHETTI Z PESTO Z ZIELONYCH SZPARAGÓW I ZIÓŁ

Składniki (2 osoby): 300 g zielonych szparagów,
160 g spaghetti z dodatkiem rozmarynu,
1/3 pęczka natki pietruszki,
½ pęczka kolendry,
¼ pęczka mięty pomarańczowej,
70 g startego parmezanu,
3 ząbki czosnku,
skórka otarta z 1 cytryny + sok z ½,
5 łyżek oliwy z oliwek + 2 łyżki do smażenia,
sól morska, świeży pieprz

Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce, kroimy na kawałki zachowując główki w całości. Podsmażamy na 2 łyżkach oliwy, doprawiamy do smaku, studzimy. Krótko miksujemy ze sobą wszystkie składniki pesto (główki szparagów, część parmezanu i zioła – kilka listków zostawiamy do dekoracji). Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i gorący przekładamy do sosu. Dokładnie obtoczony wykładamy na talerze. Posypujemy parmezanem, dekorujemy i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *