ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z JABŁKIEM I CEBULKĄ

Składniki (2-3 osoby): 200 g filetów śledziowych,
1 czerwone i średnie jabłko,
½ czerwonej cebuli,
1,5 łyżki śmietany 12%,
¾ łyżki majonezu,
sok z ½ cytryny,
¾ łyżeczki brązowego cukru,
sól himalajska, świeży pieprz,
natka pietruszki do dekoracji

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Kroimy w 2-cm paski. Śmietanę i majonez łączymy z cukrem, solą i pieprzem. Cebulę pokrojoną w kosteczkę parzymy wrzątkiem. Jabłka, pokrojone w dokładnie ten sam sposób, skrapiamy sokiem z cytryny. Całość mieszamy z sosem. Wkładamy na noc do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *