KASZA GRYCZANA Z BAZYLIĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM KOZIM

Składniki (2 osoby): 125 g kaszy gryczanej białej z dynią, szpinakiem i słonecznikiem (można też użyć zwykłej),
1 łyżeczka masła,
½ łyżeczki soli

1 łyżka mieszanki pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego i sezamu,
½ czerwonej cebuli,
1 ząbek czosnku,
100 g sera koziego,
25 listków bazylii + do przybrania,
6 suszonych pomidorów + 2 łyżki oleju,
sól morska, świeży pieprz

Kaszę gryczaną gotujemy wg instrukcji na opakowaniu z ½ łyżeczki soli i łyżeczką masła (bardzo fajna, wegańska mieszanka kaszy, soczewicy, dyni, pestek słonecznika, suszonej cebuli, czosnku i szpinaku). Po ugotowaniu odlewamy i odstawiamy na bok. Pestki prażymy na suchej patelni, następnie dolewamy zalewę z suszonych pomidorów i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy kaszę, suszone pomidory pokrojone w kawałki, listki bazylii i smażymy jeszcze 2 minuty. Pod koniec wszystko mieszamy z kozim serem. Doprawiamy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *