Składniki (11 szt.): 1 główka młodej białej kapusty,
1 szklanka kaszy gryczanej,
5 dużych pieczarek,
1 średnia czerwona cebula,
3 ząbki czosnku,
1 jajko,
3 łyżki masła,
2 łyżki oleju,
2 szklanki bulionu warzywnego,
2-3 łyżki sosu sojowego pikantnego,
1 łyżeczka majeranku,
½ pęczka koperku,
sól morska, świeży pieprz
Z kapusty wycinamy głąb i obgotowujemy ją przez około 15 minut do momentu aż liście będą miękkie i będą łatwo odchodzić. Kaszę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki masła. Odcedzamy i studzimy. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek i przekładamy do miski. Pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach i podsmażamy na oleju aż puszczą wodę. Solimy i również przekładamy do miski. Do farszu dodajemy wystudzoną kaszę, posiekany koperek, sos sojowy, roztrzepane jajko, majeranek i dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy liście kapusty, pozbawione twardych części. Kładziemy około 2 łyżki na liść (zależy od wielkości liści). Zwijamy najpierw boki a później rolujemy w przód. Gołąbki układamy w dużym garnku, zawinięciem do dołu. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 40 minut.
Najnowsze komentarze