SPAGHETTI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I CUKINIĄ W SOSIE SZAFRANOWYM

Składniki (2 osoby): 120 g makaronu spaghetti,
140 g wędzonego łososia,
1 zielona cukinia,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól morska, świeży pieprz,
½ limonki do skropienia,
nitki szafranu do dekoracji

Sos szafranowy: 6 g nitek szafranu,
3 małe szalotki,
2 ząbki czosnku,
200 g śmietany 30%,
75 g masła,
1 łyżeczka mąki pszennej,
sok z ½ cytryny,
1 szczypta chili,
sól morska, świeży pieprz

Szafran namaczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody przez godzinę. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym maśle smażymy pokrojone w kostkę szalotki do momentu aż się zeszklą i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dosypujemy mąkę, wlewamy sok z cytryny oraz śmietankę. Gdy całość się zagotuje dodajemy szafran i doprawiamy solą, pieprzem oraz chili. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 3 minuty. Na koniec miksujemy na gładką masę. Na patelni z oliwą podsmażamy plastry wędzonego łososia z obydwu stron oraz pociętą obieraczką do julienne cukinię. Dokładamy gorący, odcedzony makaron oraz sos szafranowy. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Podajemy z limonką, dekorujemy sosem i nitkami szafranu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *