JABŁUSZKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Składniki (2 osoby): 2 duże i twarde jabłka,
100 g śmietany 36%,
3 łyżki cukru,
starta gorzka czekolada,
2 łyżki masła do smażenia

Ciasto naleśnikowe: ½ szklanki mąki,
½ szklanki chudego mleka,
1 jajko,
duża szczypta soli,
15 g cukru waniliowego,
sok z 1/2 cytryny,
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ciasto miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy w paski o grubości około 0,5 – 1 cm Maczamy w cieście naleśnikowym i kładziemy na rozgrzane masło. Smażymy aż się zrumienią czyli jakieś 8 minut z każdej strony na małym ogniu. Podajemy z przeciśniętą przez rękaw cukierniczy bitą śmietaną i posypujemy startą gorzką czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *