TATAR ZE ŚLEDZIA

Składniki (4 osoby): 4 filety śledziowe,
4 ogórki konserwowe,
1 mała czerwona cebula,
1/4 czerwonej i 1/4 żółtej papryczki chili,
½ pęczka koperku,
2 łyżeczki musztardy,
1 łyżeczka miodu,
3-4 łyżki oliwy z oliwek,
skórka otarta z 1 cytryny,
sól morska, świeży pieprz
 
Dodatkowo: 100 g roszponki,
1 cytryna
 
Filety śledziowe moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie razem z ogórkami i cebulą kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekane papryczki, koperek oraz musztardę, miód, oliwę, skórkę z cytryny i delikatnie łączymy w całość. Doprawiamy do smaku solą i świeżym pieprzem. Podajemy na roszponce z ćwiartką cytryny. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *