TARTA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I POMIDORAMI

Składniki (4 osoby): 1 opakowanie ciasta francuskiego,
250 g świeżego szpinaku,
1 opakowanie (270 g) sera feta,
2 pomidory,
8 suszonych pomidorów,
½ pęczka szczypiorku,
¼ papryczki chili,
2 jajka,
150 ml śmietanki kremówki 30%,
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
świeży pieprz

Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na blasze, rogi ozdabiamy wzorkiem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Umyty szpinak wkładamy na patelnie i podgrzewamy aż zwiędnie. Gdy wystygnie dodajemy do niego rozdrobniony ser feta, pokrojone w paski suszone pomidory, posiekany szczypiorek, jajka, śmietankę i doprawiamy świeżym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy równomiernie na ciasto. Na wierzch kładziemy plasterki pomidorów, posypujemy ziołami, oprószamy świeżym pieprzem, ozdabiamy dodatkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C na 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *