JABŁKA W SŁOIKACH

Składniki (3 słoiki po 500 ml z 4 kg jabłek): 4 kg słodkich, twardych jabłek,
ewentualnie woda niegazowana
 
Do wyboru: ½ szklanki cukru,
20 g cukru waniliowego,
1 łyżka cynamonu,
1 łyżka kardamonu,
1 cytryna,
kawałek korzenia imbiru
 
Jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka i wstawiamy na mały ogień. W trakcie gotowania delikatnie podlewamy wodą pod warunkiem, że przywierają. Jabłka dodajemy partiami gdy delikatnie zmniejszają swoją objętość. Dusimy pod przykryciem około 2 godzin każdą turę w zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać. Pod koniec dodajemy ulubione dodatki: cukier lub cukier waniliowy, cynamon, kardamon, sok z cytryny, starty imbir w ulubionych kombinacjach. Wyparzone i suche słoiki wypełniamy gorącymi jabłkami, zakręcamy i stawiamy denkiem do dołu do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *