ZUPA OGÓRKOWA NA ŻEBERKACH WIEPRZOWYCH

Składniki (8 osób): 500 g żeberek wieprzowych,
1 ćwiartka tylna z kurczaka,
400 g ogórków kiszonych + sok z ogórków,
1 włoszczyzna,
1 cebula,
4 ziemniaki,
½ pęczka pietruszki,
½ pęczka koperku,
2 liście laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
6 ziarenek pieprzu,
2 l wody,
200 ml śmietany 18%,
sól morska, świeży pieprz

Umyte mięso zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny z powierzchni. Dodajemy obrane marchewki, pietruszki i selera, pora, natkę pietruszki, opaloną w całości nad ogniem cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość gotujemy ponad godzinę na małym ogniu. Mięso oddzielamy od kości, marchewkę kroimy, pietruszkę i selera ścieramy na tarce na grubych oczkach i wrzucamy z powrotem do garnka. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy starte ogórki, pozostały sok i posiekany koperek. Zostawiamy na ogniu jeszcze parę minut. Doprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną wg uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *