OGÓRKI PO ŻYDOWSKU

Składniki (około 20 1,5 l słoików): 5 kg średnich ogórków,
6 białych cebuli,
4 łyżki soli

Zalewa: 3 szklanki octu,
3 szklanki cukru,
3 szklanki wody

Przyprawy: 4 łyżeczki pieprzu mielonego,
4 łyżeczki słodkiej papryki,
4 łyżeczki curry,
4 łyżeczki gorczycy,
4-6 łyżeczek zielonego kopru

Ogórki kroimy wzdłuż na 4 części. Cebule kroimy w dość grube krążki i posypujemy solą. Odstawiamy na 2 godziny do momentu aż puszczą sok. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy w misce. W wyparzonych słoikach układamy na dnie cebulę, dość ciasno ogórki, rozsypujemy mieszankę przypraw równomiernie do słoików w zależności od wielkości. Zagotowujemy zalewę, studzimy i uzupełniamy nią słoiki. Dokładnie zakręcamy i każdy pasteryzujemy min. 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *