ŚLEDZIE NA 3 SPOSOBY (PO TATARSKU, PO KASZUBSKU, W SOSIE PIETRUSZKOWO-CZOSNKOWYM)

ŚLEDZIE PO TATARSKU (2 osoby)

Składniki: 150 g filetów śledziowych,
8 pieczarek marynowanych,
1 duży ogórek konserwowy,
½ czerwonej cebuli,
1 łyżka majonezu,
1 łyżka gęstej śmietany 12%,
2 gałązki szczypiorku do dekoracji,
1/3 łyżeczki brązowego cukru,
sól morska, świeży pieprz

Filety moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Osuszamy i kroimy pod skosem w 1 centymetrowe paski. Pieczarki, ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę. Śmietanę, majonez, cukier sól oraz pieprz łączymy. Sosem polewamy wszystkie składniki, mieszamy i wkładamy na noc do lodówki.

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU (2 osoby)

Składniki: 150 g filetów śledziowych,
1 duży ogórek konserwowy,
1 średnia biała cebula,
50 g koncentratu pomidorowego,
2 łyżki oleju,
1 łyżka octu 10%,
1 łyżeczka brązowego cukru,
2 listki laurowe,
1 ziele angielskie,
½ łyżeczki majeranku,
¾ łyżeczki zmielonego świeżego pieprzu

Filety moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Osuszamy i kroimy pod skosem w 1 centymetrowe paski. Zalewamy octem i odstawiamy na 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy, cukier i mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone ogórki. Dusimy około 5 minut i studzimy. Odlane z octu kawałki śledzia układamy na przemian w słoiku z gotowym sosem. Wkładamy na 24 godziny do lodówki.

ŚLEDZIE W SOSIE PIETRUSZKOWO-CZOSNKOWYM (2 osoby)

Składniki: Składniki: 150 g filetów śledziowych,
1 pęczek natki pietruszki,
1 ząbek czosnku,
sok z ½ cytryny + skórka otarta,
3 łyżki oleju,
świeży pieprz

Filety moczymy w zimnej wodzie przez 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Osuszamy i kroimy pod skosem w 1 centymetrowe paski. Pietruszkę myjemy i odcinamy grubsze łodygi. Za pomocą blendera łączymy z czosnkiem, sokiem z cytryny i olejem. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz świeży pieprz i mieszamy. Gotowym sosem zalewamy śledzie i wkładamy na noc do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *