MAKARON SOBA Z PĘDAMI BAMBUSA I GRZYBAMI SHIMEJI

Składniki (4 osoby): 150 g makaronu soba,
225 g pędów bambusa z puszki,
150 g białych grzybów shimeji,
1 duża marchew,
3 małe szalotki,
3 ząbki czosnku,
1/3 czerwonej i 1/3 zielonej papryczki chili,
½ pęczka kolendry,
4 łyżki kiełków soczewicy czarnej,
2 łyżki oleju do smażenia,
sól morska, świeży pieprz

Sos: 6 łyżek sosu sojowego ciemnego,
2 łyżki sosu rybnego,
2 łyżki oleju sezamowego

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i przelewamy zimną wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w piórka szalotki oraz posiekany czosnek i chili. Od grzybów odcinamy nasadę, rozdzielamy, płuczemy i dokładamy na patelnię. Smażymy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pociętą obieraczką do julienne marchew oraz odsączone z zalewy pędy bambusa. Smażymy do momentu aż warzywa zmiękną, ale zachowają chrupkość. Pod koniec smażenia delikatnie przyprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy makaron oraz wszystkie składniki sosu. Mieszamy i gdy makaron będzie gorący, przekładamy na talerze. Posypujemy świeżą kolendrą oraz kiełkami soczewicy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *