SPAGHETTI Z MAŁŻAMI W SOSIE WINNYM

Składniki (1 osoba): 70 g makaronu spaghetti,
5 sztuk mrożonych małży nowozelandzkich na połowie muszli,
2 małe szalotki pokrojone w piórka,
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
1/3 czerwonej i 1/3 żółtej posiekanej papryczki chili,
¼ pęczka posiekanej matki pietruszki,
80 ml wytrawnego białego wina,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1 łyżeczka masła,
1 ćwiartka cytryny,
sól morska, świeży pieprz

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Małże rozmrażamy, oczyszczamy, osuszamy i porządnie solimy. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy szalotki, czosnek i chili. Następnie mięsem do dołu kładziemy małże i dolewamy białe wino. Gdy alkohol się zredukuje, dodajemy masło, doprawiamy pieprzem. Smażymy kolejne 2 minuty i dokładamy odcedzony, gorący makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki i podajemy z ćwiartką cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *