FOCACCIA Z OLIWKAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI I PAPRYCZKAMI PEPERONCINI

Składniki (placek 20 x 30 cm): 10 g świeżych drożdży,
160 ml ciepłej wody,
250 g mąki,
¾ łyżeczki soli morskiej + ½ łyżeczki gruboziarnistej,
½ łyżeczki brązowego cukru,
1 łyżka oliwy exstra vergine + 1 łyżka do posmarowania blachy + 1 łyżka do skropienia,
2 ząbki czosnku pokrojone w paski,
¼ małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka,
5 zielonych i 5 czarnych oliwek,
3 kawałki suszonych pomidorów,
1 łyżka papryczek peperoncini w kawałkach,
listki świeżej bazylii,
listki świeżego tymianku cytrynowego
W misce pokruszone drożdże zalewamy połową ciepłej wody. Dodajemy cukier i 3 łyżki przesianej mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałą ilość mąki, wody, 1 łyżkę oliwy oraz rozdrobnioną sól. Mieszamy a następnie wyrabiamy ciasto na blacie posypanym mąką. Blachę smarujemy oliwą i rozwałkowujemy na niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie układamy dodatki robiąc delikatne wgłębienia. Całość posypujemy ziołami i gruboziarnistą solą. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kolejna godzinę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni i pieczemy około 30 minut. Podajemy skropioną oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *