Składniki (5 osób): 5 zielonych okrągłych cukinii mini,
100 g mieszanki kaszy pęczak, bulgur i zielonej soczewicy,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 biała cebula,
5 ząbków czosnku,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki,
1 łyżeczka mieszanki przypraw „Arrabiata”,
3 łyżki oliwy extra vergine,
kilka kropel oliwy czosnkowej,
½ łyżeczki oleju kokosowego,
20 kulek białej mozzarelli mini,
świeża bazylia oraz świeże oregano do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz
Cukiniom odkrawamy „czapeczki”. Zarówno górne jak i dolne części wydrążamy łyżeczką tak aby grubość cukinii wynosiła około 5-7 mm. Miąższ ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszankę kasz gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju kokosowego przez 15 minut, odcedzamy i odstawiamy na bok. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Gdy się zeszklą dodajemy miąższ cukinii, doprawiamy solą, pierzem i wciąż mieszając czekamy aż woda odparuje. Następnie dodajemy pomidory z puszki, pozostałe przyprawy i gotujemy około 5 minut aż wszystkie smaki się połączą. Na koniec sos mieszamy z kaszą. Do wgłębień cukinii na przemian wkładamy kulki mozzarelli oraz farsz. Wypełnione po brzegi cukinie przykrywami „czapeczkami” i spryskujemy z zewnątrz oliwą czosnkową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra dół) na około 30 minut (w zależności od grubości ścianki i wielkości cukinii). Przed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami.
Najnowsze komentarze