Składniki (5 osób): 560 g karkówki wieprzowej (5 plastrów)
Marynata: 2 łyżki powideł węgierkowych,
10 łyżek oliwy extra vergine,
2 łyżki octu balsamicznego,
6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki,
1 łyżka świeżego tymianku cytrynowego,
sól morska, świeży pieprz
Szparagi: około 100 szt. cienkich zielonych szparagów,
oliwa extra vergine,
10 łyżek startego parmezanu,
sól morska
Wszystkie składniki marynaty łączymy. Mięso myjemy, osuszamy i obtaczamy w marynacie. Zostawiamy na noc w lodówce. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce, nabijamy na patyki od szaszłyków, smarujemy oliwą i delikatnie solimy. Mięso oraz szparagi grillujemy z obu stron na rozgrzanej płycie grillowej. Przed podaniem szparagi posypujemy startym parmezanem.
Najnowsze komentarze