Składniki (2 sztuki): 2 przepiórki (każda po 150 g),
¼ cytryny,
¼ limonki,
2 gałązki rozmarynu,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
1 łyżeczka chrzanu śmietankowego,
sól morska, świeży pieprz
Masło czosnkowe: 1 czubata łyżka masła w temperaturze pokojowej,
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki masła czosnkowego łączymy. Przepiórki oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Faszerujemy masłem czosnkowym, ćwiartkami cytrusów i gałązkami rozmarynu. Masłem również smarujemy przepiórki z zewnątrz i robimy na nich kleksa z musztardy i chrzanu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół termoobieg) przez 25-30 minut.
Najnowsze komentarze