FRITTATA Z KREWETKAMI, TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI

Składniki (3-4 osoby): 4 jajka,
10 krewetek czerwonych argentyńskich surowych,
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
120 g serka śmietankowego do smarowania,
1 mała cukinia (220 g),
2 łodygi selera naciowego,
1 mała czerwona cebula,
1 ząbek czosnku,
¾ łyżki masła,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1 garść świeżej bazylii,
3 gałązki szczypiorku,
1 limonka,
sól morska, świeży pieprz

Krewetki oczyszczamy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, cukinię tniemy obieraczką do julienne, selera naciowego kroimy w paski. Wyjmujemy patelnię z metalową rączką o średnicy 21 centymetrów. Na oliwie z dodatkiem masła podsmażamy wszystkie warzywne składniki zaczynając od cebuli i czosnku. Dokładamy cukinię i selera naciowego, a gdy puszczą wodę solimy. Następnie dodajemy tuńczyka i część krewetek i smażymy jeszcze 2 minuty. Jajka rozbijamy, łączymy z serkiem śmietankowym i doprawiamy. Masę jajeczną wylewamy na patelnię a na górze układamy pozostałe krewetki i listki bazylii. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra, dół, termoobieg) na około 20 minut lub do ścięcia się jajek. Dekorujemy bazylią i posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z ćwiartką limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *