MULE NA OSTRO Z PAPRYKĄ W MLEKU KOKOSOWYM

Składniki (1-2 osoby): 1 kg świeżych muli,
1 duża szalotka,
1 mała czerwona cebula,
6 ząbków czosnku,
3 cm startego imbiru,
1 czerwona i 3/4 żółtej papryczki chili,
3 słodkie kolorowe papryki mini,
100 g masła,
200 ml białego wytrawnego wina,
400 ml mleka kokosowego,
sok z 1 cytryny,
1/2 limonki,
1/2 pęczka natki pietruszki,
sól morska, świeży pieprz

W wysokim garnku na maśle oraz winie podsmażamy kolejno: szalotkę i czerwoną cebulę pokrojone w piórka, posiekany czosnek, imbir, chili i papryki pokrojone w paski (czerwone papryczki zostawiamy do dekoracji). Gdy się zeszklą dodajemy mleko kokosowe, sok z cytryny, ¾ posiekanej natki pietruszki i doprawiamy. Do gorącego sosu dodajemy oczyszczone mule (pozbywamy się tych popękanych i otwartych). Całość dusimy pod przykryciem około 7 minut lub do momentu, gdy wszystkie się otworzą. W czasie duszenia parę razy potrząsamy garnkiem. Wykładamy na talerze, posypujemy pozostałą ilością natki i podajemy z ćwiartkami limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *